Thursday, December 18, 2008

Bos, mintak tolong antar budak news!

"Bos mintak tolong hantar budak news!" Pinta aku dalam nada bersungguh. (Macam bos tu kawan karib aku pula).

Aku sambung lagi: "Bos , kitorang dah tak ada orang ni, saya kena buat Belasungkawa, 2 page, news dah siap dah, cuma encik tut nak mintak bos hantar budak news ke lokasi, saya ngan ferry buat fone call dari ofis, minta komen sesiapa yang berkaitan.
Dia (yang bukan bos akupun sebenarnya, bos nombor 1 aku cuti, yang ada cuma bos no 2) tengok muka aku tersengih-sengih. Senyum, anak matanya seperti berkata 'Ini seorang lagi, apa masalah budak ni, engkau siapa!)

"Macamm inilah, tengok sini. Kerja saya ni siapa yang kena siapkan. Tengok storie-storie ni, tak edit lagi. Nak kena edit ni, budak-budak saya kena ada di sebelah. Mana ada orang (wartawan) lagi. Diorang semua ada kerja," katanya.

Tiba-tiba aku rasa aku kena main. Aku tengok muka dia yang kononnya serius. Aku kata:
"Bos, storie tu kan dah siapkan....(lepas tu aku tak ingat dah apa yang aku cakap dan dalam nada setinggi mana, kemudian aku ingat). Sambung aku: "Storie news sayapun dah siap, tapi bos saya dah siap edit dahpun." Aku terus berlalu tapi cuping telinga aku cepat menangkap sesuatu yang sangat enak diumpat.

"Wah! Macam hebat!" Kemudian ada lagi. "Halau je orang macam tu dari ofis ni", "Tak reti hormat orang."

Aku dapat agak mulut siapa yang naik angin, terus aku cuak dan tersentak. Berdosanya aku. Apa aku dah cakap tadi, mampuslah aku lepas ni, sure blacklist!

Persetankan benda macam tu, aku terus sambung ketuk storie dalam keadaan marah, tertekan dan rasa bersalah. Memang aku tak patut cakap begitu. Ibarat marahkan nyamuk kelambu dibakar, itulah jadinya. Pukul 9.4o malam, siap. Aku hantar kat bos aku.

Kawan-kawan, Jess, Opie dan Ferry masing-masing cuak tengok mood aku yang semacam. Masing-masing tolong dapatkan komen untuk meriahkan Belasungkawa Nasir. Syukurlah...

Gilalah, mampuslah aku lepas ni.....(hanya itu yang berlegar di kepala otak aku)

Sebenarnya aku tertekan! Itu sebab utama. Satu: Artikel kolum aku tak siap-siap lagi. Jam dan menunjukkan pukul 7.45 malam. Bila nak disiapkan akupun tak tahu.
Kedua: Aku juga baru tolong member ofis siapkan news dan dapatkan info.
Ketiga yang sangat menyumbang kepada suhu tekanan aku adalah sikap seseorang yang nganga yang cukup untuk aku hanging satu badan...(aku cukup malas nak mengata orang)
Keempat dan terakhir: Bak kata member ofis aku, teman 'meroks' aku, ini Gelombang Biru! Gelombang Bos Baru atau pendek kata 'gelombang tut..........'

Aku tertanya juga. Betul ke? Kalau betul, ini baru fasa pertama. Macam nak kiamat esok dah dibuatnya

Tapi ada lagi satu bab. Bila semua dah selesai, aku pun nak meroks. Nak keluar dari pintu, bos yang tak pasal-pasal kena tadi macam nak keluar ikut pintu yang sama. Dia sapa aku dengan cara paling diplomasi, aku tiba-tiba rasa hormat pada dia. (nasib baik aku cantik kut) Jadi dia tak laser aku terus ke muka, cuma masuk ke otak.

"Cara awak tadi tak kena, awak siapa. Awak tak ada hak nak bercakap nak berurusan dengan saya, walaupun ada masalah. Awak kena melalui bos awak, diakan ada, apa-apa hal biar dia uruskan, awak buat kerja awak sahaja.

"Sebagai bos, saya malu dengan apa yang awak buat," katanya.

Aku mengangguk sambil mengiakan, mengangguk lagi dan bersuara: "Saya minta maaf, tyadi saya tak tahun macam mana saya boleh terlepas cakap sampai macam tu. Saya tak tahu macam mana nak mintak maaf ngan encik tut...sekarang. Saya mintak maaf," ucap aku (gagap sebenarnya).

Sebenarnya ceritanya panjang dan tak berhenti di situ. Nantilah aku samnbung, aku nak buat storie kolum aku yang tergendala tadi.

"Hari ini sangat dalam sejarah," aku cakap sorang-sorang. Nampaknya aku buat hal balik, dulu masa kat RTM...ala-ala begini juga.

Nantilah aku cerita lagi...
(tapi yang best ada gak yang datang salam, tabik spring kat aku sebab berani melawan dan meminta yang sepatutnya, thanks Wak)

No comments: